Förhandlingsklausul

2006-08-04 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Jag ska flytta till ny lägenhet fick hyreskontraktet skickat hem till mig och märker att hyresvärden har strykit över stycket om Förhandlingsklausul. Vad innebär detta för mig som vill hyra denna lägenhet i ett år?
SVAR
Hej!

En förhandlingsklausul är en klausul som innebär att hyresgästen har överlåtit rätten att förhandla med hyresvärden på sin hyresgästorganisation. (Hyresförhandlingslagen 2 §, se http://www.lagen.nu/1978:304)

Detta innebär att hyresvärden vid avsaknad av en sådan klausul förhandlar med dig personligen för att ändra hyresvillkoren, t.ex. hyran. Han är inte skyldig, och kan inte heller endast, förhandla med hyresgästorganisationen.

När hyresvärden, eller hyresvärdsorganisationen, förhandlar med hyresgästorganisationen upprättas på grundval av en förhandlningsordning en förhandlingsöverrenskommelse. Denna kan t.ex. avse en ändring av hyran. För att överrenskommelsen ska bli gällande gentemot den enskilde hyresgästen krävs att hyresgästen i sitt hyresavtal har en förhandlningsklausul.

Anledning till att hyresvärden valt att stryka förhandlingsklausulen från hyreskontraktet är svåra att spekulera i. Om du är intresserad av att veta varför eller vill ha en förhandlingsklausul föreslår jag att du talar med hyresvärden.

Lycka till.

Med vänliga hälsningar

Daniel Waerme
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2119)
2022-01-26 Ofullständig fråga
2022-01-24 Strandskyddsdispens och/eller bygglov i efterhand
2022-01-20 "Nödig" väg?
2022-01-19 Höjning av lokalhyra och det indirekta besittningsskyddet - Vad gäller?

Alla besvarade frågor (98708)