Byte av hyresrätt

2010-09-01 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Min far har precis avlidit, hans sambo måste nu snabbt byta till sig en mindre billigare lägenhet (hyresrätt). Har hyresvärden rätt att neka detta? Givetvis förutsätter jag att den som vill byta ej har betalningsanmärkningar, fungerande ekonomi osv.
SVAR
Hej!
Regler om lägenhetsbyte finns i jordabalken 12 kap 35 § se här. Där stadgas att hyresgästen får överlåta lägenheten genom byte om denne får hyresnämndens tillstånd. Hyresnämndens tillstånd krävs dock bara om hyresvärden motsätter sig bytet.

För att få tillstånd till byte krävs att man som hyresgäst har beaktansvärda skäl och som exempel på sådana brukar nämnas att man behöver en större eller mindre lägenhet på grund av ändrade familjeförhållanden. Det krävs dock också att din fars sambo inte lätt och snabbt kan skaffa sig en annan lägenhet på egen hand, vilket väl inte är särskilt troligt idag.

Bytet ska kunna ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden samt att inte heller andra särskilda skäl talar emot bytet, alltså precis som du skriver, den nya hyresgästen ska vara skötsam och inte ha betalningsanmärkningar med mera.
Om ovanstående är uppfyllt är det troliga att ett byte kommer tillåtas antingen av hyresvärden eller i annat fall av hyresnämnden.

Med vänlig hälsning,

Emma Bengthsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95785)