Uppsägning av hyresavtal

2010-10-05 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej, Jag äger en fastighet med tre lägenheter. Två ettor och en fyra. Samtliga är uthyrda eftersom jag inte bor själv i huset längre, sedan tre år. Jag har nu för avsikt att flytta tillbaka till fyrarummaren. Hyresgästen säger att jag måste skaffa dem en likvärdig bostad, som de ska godkänna för att de ska flytta. Hyresavtalet är av standardtyp med tre månaders uppsägning.Hur gör jag för att kunna flytta tillbaka till mitt lilla hus? Jag trodde normal uppsägningstid på tre månader gällde om jag behöver lägenheten för eget bruk.
SVAR
Hej!

Mig veterligen finns det ingen princip som den din granne tar upp. Om ni inte har avtalat om något annat, vilket ju inte verkar vara fallet eftersom ni använt er av ett standardavtal, så gäller tre månaders uppsägning enligt 12 kap 4§ i Jordabalken (finns här: här).

Ett hyresavtal är ett avtal som andra och du kan alltså säga upp det med tre månaders uppsägningstid, utan att du på något sätt är skyldig att hitta likvärdig bostad till den förre hyresgästen. Skulle man som hyresvärd ha den skyldigheten, skulle det inte vara särskilt attraktivt att hyra ut över huvud taget och systemet skulle troligtvis haverera.

Jag hoppas att mitt svar har hjälpt dig!
Joel Dahlquist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (708)
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?
2021-08-29 Hyra ut studentlägenhet i andra hand
2021-08-19 Kan man hyra ut hyresrätt i andrahand via korttidsuthyrning.
2021-08-16 Hur ska jag gåt till väga för att vräka min hyresgäst som hyr ut min villa i andrahand utan tillstånd?

Alla besvarade frågor (95665)