Uthyrning av del av lokal i andra hand

2010-10-14 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej, Jag hyr ett kontor och jag undrar vad som gäller för att hyra ut delar av lokalen i andra hand, dvs ha inneboende. Har jag rätt att, om inget annat står i avtalet, hyra ut delar av lokalen hur jag vill, förutsatt förstås att hyresbetalningar och allt sköts?
SVAR
Hej,

Rätten att hyra ut del av lokal i andra hand (sk partiell sublokation) regleras i Jordabalken 12 kap 41 §. Där stadgas att hyresgästen inte får inrymma utomstående personer i lägenheten, om det kan medföra men för hyresvärden. Det innebär att du alltså i allmänhet har rätt att ha inneboende utan särskilt tillstånd från hyresvärden. Hyresvärden kan endast motsätta sig detta om uthyrningen medför ”men” för värden.

Det kan vara bra att känna till att om hyresgästen överskrider sin rätt att hyra ut del av lokal i andra hand genom alltför omfattande uthyrning, kan hyresrätten förverkas. Det innebär att hyresvärden har rätt att säga upp hyresavtalet och begära att hyresgästen ska flytta. Hyresrätten är emellertid inte förverkad om hyresgästen vidtar rättelse utan dröjsmål efter tillsägelse. Inte heller är hyresrätten förverkad om det som läggs hyresgästen till last är av ringa betydelse.

Med vänlig hälsning,
Sanna Söder
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (710)
2021-09-22 Vad gäller vid uppsägning enligt privatuthyrningslagen?
2021-09-20 Är privatuthyrningslagen dispositiv?
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?
2021-08-29 Hyra ut studentlägenhet i andra hand

Alla besvarade frågor (95785)