Uppsägning av andrahandshyresavtal

2011-02-07 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej! Jag hyr en lägenhet möblerad i andra hand. Kontrakt är upprättat från 1 september - 1 mars och därefter möjlighet till förlängning, ingen uppsägningstid uppskriven. Detta eftersom lägenhetsinnehavaren skulle spendera 1-2 år utomlands. Nu har jag fått ett mail från utlandet att vi är uppsagda och att lägenhetsinnehavaren vill ha tillbaks lägenheten den 1 februari dvs 1 månad innan kontraktet går ut. Hur kan jag besvara henne? Finns det några "speciella" regler då man hyr möblerat i andra hand? Vi har självklart upprättat ett giltligt kontrakt med hyresvärden men jag är rädd att det ska bli en jobbig tvist då lägenhetsinnehavaren är släkt med hyresvärden...
SVAR
Hej
Du har en tidsbestämd hyreskontrakt som gäller från 1 sep till 1 mars. Enligt Jordabalken JB 12 kap (som också kallas för hyreslagen), 3§, upphör ett sådant avtal att gälla vid hyrestidens utgång om inte annat har avtalats. Detta innebär att du har rätt att bo kvar i lägenheten fram till 1 mars. Hyresvärden kan inte säga upp dig förrän denna tidpunkt. Reglerna är avsedda för att skydda hyresgästerna.
Angående din fråga om uthyrning möblerat i andra hand finns det regler om besittningsskydd i hyreslagen 45§. Enligt reglerna har man rätt till förlängning av kontraktet när man har hyrt en möblerad lägenhet längre än nio månader i följd. Man har i sådana fall besittningsskydd. I ditt fall har du inte hyrt lägenheten längre än nio månader för att få det här besittningsskyddet.
Att lägenhetsinnehavaren är släkt med hyresvärden ska inte påverka din rättighet att bo kvar i lägenheten på något sätt. I och med att du har fått godkännande från hyresvärden vid andrahandsuthyrning och du har inte, som jag förstått,åsidosatt dina skyldigheter vid användning av lägenheten. Hyresvärden kan därmed inte lägga sig i i detta fall.
Det som du kan besvara din hyresvärden är att du har rätt att bo kvar i lägenheten fram till den 1 mars enligt hyreslagen 3§ och att hon inte kan tvinga dig att flytta ut förrän detta datum.
Du kan hitta hyreslagen på här
Lycka till!
Lan Le Huong
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (708)
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?
2021-08-29 Hyra ut studentlägenhet i andra hand
2021-08-19 Kan man hyra ut hyresrätt i andrahand via korttidsuthyrning.
2021-08-16 Hur ska jag gåt till väga för att vräka min hyresgäst som hyr ut min villa i andrahand utan tillstånd?

Alla besvarade frågor (95668)