Uppdrags- eller anställningsförhållande?

2006-10-02 i Övrigt
FRÅGA
Har en fråga angående arbetstagarbegreppet. Jag var anställd som uppdragstagare och jobbade som annonsförsäljare på en tidning, var lovad en heltidsanställning från början men sen sa man att "vi har som du vet inte råd att anställa dig". Detta fick jag reda på första dagen, förvirrande för på intervjun uppfattade jag mig själv som anställd på normalt sätt, man sa "det här är en heltidstjänst" och "dina arbetsuppgifter kommer vara att...". Man sa iaf på min första arbetsdag att man ville att jag skulle skaffa f-skatt sedel så jag kunde anställas som uppdragstagare. Jag hade på den tiden redan ett handelsbolag, ett produktionsbolag, vi gjorde amatörkortfilmer och lågbudgetreklam, mer som hobbyverksamhet. Efter jag jobbat ca 2 veckor så träffades ett avtal iaf mellan mellan tidningen och mitt handelsbolag, som alltså egentligen inte alls sysslar med annonsförsäljning. Enligt avtalet ska jag på uppdrag sälja annonser endast på provision åt tidningen. Samtidigt krävde man att jag skulle vara på arbetsplatsen som en vanlig anställd, jag hade inte möjlighet att själv planera och bestämma hur och när jag skulle jobba utan fick intruktioner och arbetsuppgifter, jag avlastade till stor del ordinarie annonsansvarige som sedan kom att sjukskriva sig så jag blev helt ensam med tidningens annonsförsäljning, jag stod inte för material och kostnader själv, utan fungerade precis som en vanlig anställd. Var svårt och jobbigt att jobba i princip heltid när jag bara fick provision och kunde ju inte ta ut nån lön till mig själv för fick ju så lite redan, bara några tusen i mån, bodde som tur var hos mina föräldrar vid den tiden så gick bra ändå. Men är det inte så att jag kunde betraktas som arbetstagare om de faktiska förhållanden tyder på det, det går före vad avtalet säger, eller? Jag jobbade heltid i crika ett halvår och var under de sista två månaderna dessutom helt ensam annonssäljare på tidningen med allt ansvar för den totala annonsförsäljningen, massa ansvar men i princip ingen lön. Har jag möjlighet att kräva skadestånd? Om man inte har råd med rättskostnader, vad kan man göra då?
SVAR
Som du säger så är det inte avgörande vad som står i kontraktet utan de faktiska förhållandena avgör om det handlar om ett anställningsförhållande eller uppdragsförhållande. Det mesta i ditt fall verkar tala för att du faktiskt varit anställd på företaget. Det du skulle kunna få skadestånd för är om du skiljts från din anställning på ett felaktigt sätt och möjligtvis utebliven semesterersättning. Som anställd kan du enligt LAS inte sägas upp hur som helst. Du får bara sägas upp om det råder arbetsbrist eller pga personliga orsaker, t ex om du kommer för sent upprepade gånger. Arbetsgivaren måste även bl a beakta en viss uppsägningstid och turordningsreglerna. Då jag inte vet hur det gått till när du slutade på ditt jobb så kan jag tyvärr inte ge ett mer specifikt svar vad gäller den biten. Jag föreslår att du kontaktar företaget som du jobbade för och ger din syn på saken. De bör vara ganska intresserade av att nå en uppgörelse då det kan bli dyrt att gå till domstol. Det är inte säkert att det hela behöver gå till rättegång då tvistemål ofta görs upp i godo. Genom att göra upp i godo sparar parterna både tid och pengar samt undviker osäkerheten med en rättegång. Om fallet skulle gå hela vägen till domstol och du vinner måste din motpart stå för dina rättegångskostnader, och tvärtom. Vissa hemförsäkringar hjälper dig vid en rättstvist så en bra idé är att kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller i just ditt fall. Är du med i facket finns det en möjlighet att de hjälper dig med rättegången. Annars finns det alltid en möjlighet att representera sig själv.

Lycka till!
Raoul Mehta
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1942)
2021-09-22 Finns det förbud mot att anställa personer som begått sexualbrott mot barn?
2021-09-22 Får jag arbeta mer än 40 timmar per vecka om jag har två arbeten?
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad

Alla besvarade frågor (95785)