Beskattning vid försäljning av ärvd fastighet belägen i Nederländerna.

FRÅGA
Jag bor (är skriven) i Sverige men är inte svensk medborgare. Min mamma som bodde i Nederländerna lämnar efter sig ett hus där, som jag och min syster arver efter henne. Om vi säljer huset betalar jag då skatt i Sverige på försäljning av huset i Nederländerna eller fallar pengarna efter försäljning under arv som inte beskattas. Vänliga hälsningar
SVAR
Hej,

Om du är bosatt (stadigvarande vistas) i Sverige anses du vara obegränsat skattskyldig i Sverige enligt 3 kap 3 § inkomstskattelagen (se här). Detta innebär att du är skattskyldig för alla dina inkomster oavsett om de härrör från Sverige eller utlandet (3 kap 8 §). När en en ärvd fastighet säljs beskattas kapitalvinsten därmed som i Sverige även om fastigheten är belägen utomlands som huvudregel.

Mellan Sverige och Nederländerna föreligger ett dubbelbeskattningsavtal (se Lag (1992:17) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Nederländerna här). Enligt art 13 p. 1 får en kapitalvinst på försäljning av fastighet i Nederländerna beskattas där. Sker detta ska dock dubbelbeskattningen undanröjas genom att den nederländska skatten avräknas från den svenska skatten på kapitalvinsten (se art 24 p. 1).

Vänligen
Rasmus Josefsson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Försäljning av fastighet (247)
2021-05-24 Överlåta lägenhet via gåva eller till underpris?
2021-04-30 Var kan man hitta en fastighets anskaffningsvärde?
2021-04-30 Lösa ut syskon ur ärvd fastighet.
2021-04-18 Kan man kvitta skatt på vinst vid husförsäljning när man köper en ny fastighet?

Alla besvarade frågor (93062)