Avbrytande av provanställning

2006-11-20 i Övrigt
FRÅGA
Hej! Jag har ett litet dilemma... Började ett nytt jobb den 1/9 i år, med 6 månaders provanställnig. Vad gäller för uppsägningstid om jag säger upp mig under provanställningen?? Har fått olika bud; gå på dagen, två veckor, en månad. Vad är det egentligen som gäller? Kan inte hitta något i LAS som reglerar detta och det finns inget kollektivavtal på företaget i fråga.
SVAR
Hej!

Provanställning är enl 6 § 1st LAS en sorts tidsbegränsad anställning. I 6 § 3 st framgår att provanställningen får avbrytas i förtid om inte annat har avtalats.

Arbetstagaren kan således säga upp avtalet i förtid utan särskild grund om inte annat har avtalats. Denna frihet tillkommer även arbetsgivaren som emellertid måste iaktta reglerna i 31 §.

Den uppsägningstid som i sådant fall är aktuell är en månad vilket följer av 11 §.

Med vänliga hälsningar
Daniel Waerme
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1942)
2021-09-22 Finns det förbud mot att anställa personer som begått sexualbrott mot barn?
2021-09-22 Får jag arbeta mer än 40 timmar per vecka om jag har två arbeten?
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad

Alla besvarade frågor (95785)