Felaktigt utbetald semesterersättning

2006-12-04 i Övrigt
FRÅGA
Hej! Jobbade på posten som sommarvikarie i år. För några dagar sedan fick jag ett brev av dem om att jag hade fått en felaktig semesterersättning utbetald för november månad (jobbade bara på sommaren) och att de ville ha tillbaka pengarna. Kollade upp mitt kontoutdrag och såg att det hade gjorts en insättning på 1220.36 kr. Finns det något som säger att jag måste betala tillbaka pengarna?
SVAR
Hej!

Om någon av misstag betalar ut ett belopp till någon som inte skall ha betalning eller betalar till någon som skall ha betalning men erlägger ett för högt belopp aktualiseras en allmän princip som inom juridiken kallas för condictio indebiti och betyder ungefär ”rätt att återfå en felaktig betalning”. Enligt denna princip är huvudregeln att en sådan utbetalning skall gå åter, betalas tillbaka. Från huvudregeln finns en rad undantag särskilt när det gäller löneutbetalningar. Har den som tagit emot en betalning varit i god tro, d.v.s. inte märkt eller haft anledning att misstänka att det skulle vara en felaktig utbetalning och sedan inrättat sig efter betalningen, helt enkelt konsumerat pengarna, är det inte säkert att man behöver betala tillbaka beloppet. Detta innebär dock inte att om man har fått för mycket lön hastigt kan göra av med pengarna för att sedan slippa betala tillbaka dem, eftersom man då inte har varit i god tro.

En annan viktig faktor är även hur lång tid det tar innan den som gjorde utbetalningen upptäcker misstaget. Om detta sker relativt snart talar det för att pengarna skall betalas tillbaka, upptäcks misstaget först långt senare talar det för det motsatta.

Utifrån din fråga tolkar jag det som att utbetalningen gjorts rätt nyligen och att man från din arbetsgivares sida relativt snabbt uppmärksammat misstaget. Med all sannolikhet talar det för att det i ditt fall är huvudregeln som gäller och din arbetsgivare har därför rätt att få tillbaka pengarna.

Mvh,
Ludvig Lagerkranz
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1942)
2021-09-22 Finns det förbud mot att anställa personer som begått sexualbrott mot barn?
2021-09-22 Får jag arbeta mer än 40 timmar per vecka om jag har två arbeten?
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad

Alla besvarade frågor (95785)