Huvudsaklighets- och kontinuitetsprinciperna i skatterätten

Jag vill sälja mina 20% i ett fritidshus under taxeringsvärde till mina syskon, för att slippa vinstskatten. Om de efter utköpet ger mig en gåva på 55000:- per man, kan jag hamna i konflikt med skatteverket då?

Lawline svarar

Hej,


Tack för din fråga.


En försäljning av en fastighet, eller en andel av en fastighet, under det taxeringsvärde som belöper på hela fastigheten, eller på andelen, ska jämlikt den s.k. huvudsaklighetsprincipen i sin helhet hänföras till gåva, vilket enligt 44 kap. 3 § inkomstskattelagen (IL) inte utlöser någon kapitalvinstbeskattning. Istället kommer dina syskon att försättas i din skattemässiga situation. Detta enligt den s.k. kontinuitetsprincipen, vilken, beträffande kapitalvinster, återfinns i 44 kap. 21 § IL. Gåvor är inte inkomstskattepliktiga, 8 kap. 2 § IL.


Ett upplägg likt det du beskriver ligger helt inom lagens råmärken och Skatteverket kommer inte ha några synpunkter på det hela.


Med vänlig hälsning,


Rikard WahlströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Försäljning av fastighet? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000