Ränta på skadestånd

2013-02-13 i Ränta
FRÅGA
Hej Lawline,jag har en fråga som gäller räntesats och böter i påföljd i en dom. jag har i 2008 blivit misstänkt för skadegörelse genom klotter.Där det finns ett skadeståndskrav från målsägande på 46.000.Nu ska de hållas en förhandling om detta, och det va en massa år sen där här hände så då undrar jag om räntan räknas från anmält brottsdatum, eller ifrån gällande dom? och va ligger en räntesats för liknade brott på?andledningen till frågan ligger i att jag vill kunna få en uppfattning va det här kan landa på. Tack på förhand. Mvh//Kristoffer
SVAR

Hej!

Ränta på en fordran som avser skadestånd och som har uppkommit genom brott som begåtts uppsåtligen börjar löpa från den dag då skadan uppkom (se 4 § 5 st räntelag, som du hittar här). Skadegörelse är enligt 1 kap 2 § samt 12 kap 1 § brottsbalken ett uppsåtligt brott (brottsbalken hittar du här). 

Vad gäller räntesatsen beräknas denna enligt 6§ räntelagen som gällande referensränta adderat med 8 procentenheter. Referensräntan fastställs av riksbanken två gånger om året och varierar således. För att beräkna räntan kan du använda dig av kronofogdens beräkningsformulär som du hittar på http://www.kronofogden.se/Berakningavskuldranta.html. Referensräntetabellen hittar du på http://www.kronofogden.se/Diskonto.html. 


Vänligen,

Maria Lindgren
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ränta (80)
2022-01-20 Hur beräknas ränta på skadestånd med anledning av brott?
2021-12-31 Hur mycket ska jag få i skadestånd med ränta inräknat?
2021-11-30 Hur mycket blir räntan på skadestånd för ofredande?
2021-11-30 Ränta på skadestånd

Alla besvarade frågor (98708)