Gåva av bostadsrätt med tillhörande uppskovsavdrag

2007-02-05 i SKATTERÄTT
FRÅGA
Hej! Har sålt och köpt bostadsrätter under 2006. Den nya lägenheten är till stor del finansierad via vinst vid försäljning av den gamla. Jag står till 100 % som ägare av den nya lägenheten., Nu undrar jag när i tiden jag kan ge bort 50 % i gåva till min sambo, med tanke på uppskov av kapitalvinsten. Behöver jag stå som ensam ägare av den nya bostaden under 1 år innan en sådan gåva kan utväxlas?
SVAR
Hej,

Avdrag för uppskovsbelopp regleras i 47 kap. Inkomstskattelagen, se här.

Det finns egentligen inget tidskrav för när man, efter att ersättningsbostad införskaffats och bosättning i denna skett, får skänka bort en del av ersättningsbostaden. Detta beror på att det uppskov som du beviljas (om du uppfyller kraven i 47 kap. Inkomstskattelagen) följer bostadsätten, enligt kontinuitetsprincipen, 44:21 § IL (se här). Vad detta innebär i praktiken är att om du väljer att ge halva bostadsrätten till din sambo i gåva så kommer också halva uppskovsbeloppet överföras till din sambo. Den latenta kapitalvinsten försvinner alltså således inte genom gåvan (den omfördelas endast), och något tidskrav är därför ej nödvändigt.

Möjligen skulle du för enkelhets skull (avseende bl.a. deklarerandet) kunna vänta med gåvan tills du beviljats uppskov, dvs efter det att du deklarerat och fått slutskatteuppgifterna. Men även om du inte skulle vänta tills dess så skall det egentligen inte göra någon skillnad då deklarationen avser beskattningsåret 2006 och handlingen du företar nu (såsom gåvan) sker under beskattningsåret 2007.

Vänligen,
Carl Johan Zimdahl
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (542)
2020-11-03 Beskattning vid försäljning av personliga tillgångar
2020-10-25 Beskattning av skadestånd
2020-10-14 Beställning av tobak via nätet
2020-09-29 Hur betala skatt på mark i Polen, Lodz?

Alla besvarade frågor (86926)