Lön för nattarbete

2006-07-03 i Övrigt
FRÅGA
Hejsan! Har funderingar kring arbetsrätt: Har en arbetsgivare verkligen rätt att betala samma timmlön för arbete dag som natt? Tack på förhand! MVH/Jenny.
SVAR
Hej Jenny,

Frågor om lön regleras i första hand i det personliga anställningsavtalet. Om ersättning för nattarbete och andra obekväma arbetstider inte finns reglerat där bör du kontrollera om din arbetsgivare är ansluten till något kollektivavtal. I de allra flesta fall finns det bestämmelser om OB-tillägg i kollektivavtal vilka brukar vara ca 15 % mellan 18-21 och ca 30 % mellan 21-06. Detta varierar naturligtvis på vilket kollektivavtal man tittar i. Kollektivavtalets villkor i denna fråga gäller även om du faktiskt inte är medlem i fackförbundet.

Om din arbetsgivare däremot inte är ansluten till något kollektivavtal har denne alltså rätt att inte utbetala något särskilt OB-tillägg.

Med vänlig hälsning
David Lillo
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1942)
2021-09-22 Finns det förbud mot att anställa personer som begått sexualbrott mot barn?
2021-09-22 Får jag arbeta mer än 40 timmar per vecka om jag har två arbeten?
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad

Alla besvarade frågor (95785)