Omplacering p.g.a. sjukdom

2006-07-10 i Övrigt
FRÅGA
hej jag har varigt långtidssjuk två gånger dom senaste 6 åren min sjukdom har blivigt långdragen för att sjukvården felbehandlat mig nu har rätt medicin satts in och läkarna säger att dom nu kan hålla dom lång sjukfallen borta med rätt medicin nu har företaget förflyttat mig från skift till dagtid med förklaringen att vi kan ej ha långtidssjuka på skiften jag har inga problem med arbetet utan man flyttar mig för att man TROR att jag kommer bli sjuk igen trots att läkarna säger att dom har kontroll över sjukdomen så motsätter sig företaget detta och förflyttar mig till dagtid och sänker lönen med 100,000kr jag har arbetat åt företaget i 23 år kan man verkligen omplacera mig med förklaringen du KAN BLI långtidssjuk är nu frisk och kan med lätthet utföra mina gamla sysslor tackar för svar och önskar trevlig sommar
SVAR
Hej!

Avgörande för om arbetsgivaren kan omplacera dig eller inte är om de nya arbetsuppgifter faller inom din arbetsskyldighet. Om arbetsuppgifterna inte omfattas av arbetsskyldigheten är omplaceringen att jämställa med ett skiljande från anställningen. Ett sådant kräver saklig grund. (7 § Lagen om anställningsskydd, se http://www.lagen.nu/1982:80)

Om arbetsuppgifter faller inom arbetsskyldigheten har arbetsgivaren fri omplaceringsrätt, d.v.s. du är skyldig att utföra de nya arbetsuppgifterna.

Det låter som att arbetsuppgifterna är likartade som de du tidigare har utfört, vilket medför att de troligen faller inom din arbetsskyldighet och således inom arbetsgivarens omplaceringsrätt.

Arbetsgivaren kan emellertid inte vidta vilka omplaceringar som helst. Omplaceringsrätten begränsas bl.a. av vad som brukar kallas "god sed på arbetsmarknaden". Det är möjligt att detta kan strida mot detta.

En ytterligare begränsning av arbetsgivarens omplaceringsrätt är den s.k. bastubadarprincipen. Principen medför bl.a att särskilt ingripande omplaceringar skall kunna prövas och arbetsgivaren måste kunna uppge godtagbara skäl för omlaceringen. Att din lön minskat med 100 000 kr kan tala för att omplaceringen kan vara särskilt ingripande. Många andra faktorer kan emellertid påverka denna bedöming.

Arbetsgivaren har även ett långtgående rehabiliteringsansvar och det ska väldigt mycket till för att en arbetstagare ska kunna bli uppsagt p.g.a. sjukdom.

Jag föreslår att du tar kontakt med ditt fackförbund om du är fackligt ansluten.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar
Daniel Waerme
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1942)
2021-09-22 Finns det förbud mot att anställa personer som begått sexualbrott mot barn?
2021-09-22 Får jag arbeta mer än 40 timmar per vecka om jag har två arbeten?
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad

Alla besvarade frågor (95785)