Äktenskapsförords giltighet gentemot testamente

FRÅGA
Hej! När min man och gifte oss 1973 upprättade vi ett äktenskapsförord. Vi har nu annullerat detta, trodde vi, genom att skriva ett testamente. När jag genom en kreditupplysning fic se att äktenskapsförordet fanns kvar blev jag väldigt förskräckt, då jag trodde att att äktenskapsförordet var upphävt. Min make hävdar att ett testamente går före ett äktenskapsförord. Stämmer det? Med vänlig hälsning B Sjögren
SVAR
Hej,

Nej ett testamente går inte före ett äktenskapsförord. Vid en makes eventuella bortgång upprättas först och främst en bodelning i vilken fördelningen av tillgångarna beror på ert äktenskapsförord. De tillgångar som finns kvar efter bodelningen tas upp i bouppteckningen för dödsboet. Det är bouppteckningen man därefter utgår ifrån när arvet skiftas dvs. tillgångarna fördelas enligt testamentena i första hand och den legala arvsordningen i andra hand.

För att ändra den egendomsordning ni föreskrev i ert senaste äktenskapsförord måste ni upprätta ett nytt äktenskapsförord, se 7 kapitlet 3 paragrafen i äktenskapsbalken. Detta ska registreras hos tingsrätten.


Med vänlig hälsning
Natalie Lindgren
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1288)
2022-01-13 Avtala bort giftorätten
2022-01-10 Kan man köpa en lägenhet utan att få godkännande från sin man?
2021-12-31 Hur gifter man sig i Sverige?
2021-12-27 Kan min make vid äktenskapsskillnad få rätt till huset som är min enskilda egendom?

Alla besvarade frågor (98498)