Anmäla en läkare.

FRÅGA
Hej! Min far avled i januari 2021. Läkaren som senast skrev ut honom från sjukhuset tio dagar innan hans död skrev i sina journaler att "patienten kommer inte att överleva särskilt länge med detta leverne". Min pappa hade ett långvarigt alkoholmissbruk. Den dagen hans sökte hjälp hade han över 2,8 promille i blodet och togs in som en intox. Dagen efter skrevs han felaktigt ut enligt mig samt enligt LÖFS utredning där vi anhöriga nu fått skadestånd pga att enligt deras utredning så skulle mina pappa ha tvångsvårdats omedelbart. Min fråga är nu om det finns möjlighet att även polisanmäla den här läkaren och har han begått en brottslig handling i sin tjänsteutövning? Detta fall är även anmält till ivo som just nu bedriver utredning kring detta.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga.

Det finns alltid en möjlighet att polisanmäla en läkare om man anser att gärningen är brottslig. Men för att anmälan ska leda vidare måste det gå att bevisa att läkaren med avsikt har velat skada. Däremot är läkaren skyldig att rapportera till sin verksamhetsansvarig. Verksamhetsansvarig ska inom två månader efter att vårdskadan inträffat göra en Lex Maria- anmälan. En anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat där en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller allvarlig sjukdom enlig Patientsäkerhetslagen. Anmälan ska inkomma till IVO så fort som möjligt. Utgångspunkten är att det sker en IVO anmälan så snart som möjligt.

Jag hoppas du fick svar på din fråga.

Aya Alwan
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hälso- och sjukvård (292)
2021-09-18 Får regioner kolla upp patientjournaler och skicka kallelser till ovaccinerade?
2021-08-12 Kan man få ersättning för operationsärr?
2021-08-04 Finns det någon rätt till ersättning för ärr efter operation?
2021-07-28 Anmäla en läkare.

Alla besvarade frågor (95720)