Apa som husdjur?

2021-10-27 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Hej nu är det så att jag har en fundering, en viktig sådan. Om jag skulle vilja äga en apa skulle det finnas något sätt för mig att göra detta, för såklart vet jag att det inte är tillåtet dock undrar jag om det finns något speciellt tillstånd man kan få för att få äga en apa?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt Jordbruksverket är det förbjudet att ha bland annat apor, rovdjur och rovfåglar som sällskapsdjur.

De möjligheter som ändå skulle kunna finnas för dig att äga en apa är att du driver en djurpark eller flyttar till ett land där det är lagligt att ha apor som husdjur.

Driva en djurpark

Alla djurparker måste ha ett tillstånd. Där finns även särskilda regler om handel med djurparksdjur som måste följas. Anläggningen måste godkännas av länsstyrelsen. De tittar på om djurens utrymmen är tillräckligt stora, om inredningen stämmer med djurens behov och om personalen har rätt utbildning. Om anläggningen har djur av vilda arter behövs ett separat tillstånd för detta. Om den apa som du har tänkt ha är en hotad djurart behövs ytterligare ett särskilt tillstånd.

Du som ägare av djurparken behöver ha lämplig utbildning och erfarenhet. Det finns även krav på att du har en veterinär knuten till djurparken som besöker djurparken minst en gång i kvartalet. Eftersom apor är vilda djur krävs att du därtill har en zoolog knuten till anläggningen. Utöver dessa krav finns även riktlinjer avseende foderhållning, hygienregler, tillsynsregler med mera.

För mer information rekommenderar jag dig att besöka Jordbruksverkets hemsida.

Hoppas detta var svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Josefine Ljungberg Palm
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (923)
2022-01-26 Kan man villkora bort ångerrätten vid distansköp?
2022-01-14 Dubbelöverlåtelse av lös egendom
2021-12-30 Kan jag som svensk medborgare med svenskt personnummer stå som ägare på en bil i Sverige trots att jag är folkbokförd utomlands?
2021-12-01 Vilken ångerrätt gäller vid köp av telefonförsäljare?

Alla besvarade frågor (98652)