Är det möjligt att överlåta en skuld till ny gäldenär?

2021-05-27 i Skuld
FRÅGA
Min far har skuld som är på min brors namn och nu vill han inte betala den därför undrar jag om man kan flytta flytta över skulden på min fars namn? Han har åderpension och har skuld hos kronofongden
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Situationen du beskriver är ett s.k. gäldenärsbyte (gäldenär är den som ska betala skulden). Gäldenärsbyten finns inte lagreglerat på samma sätt som borgenärsbyte (borgenär är den som skulden ska betalas till). Det har istället utvecklats en allmän rättsgrundsats som säger att det krävs samtycke av borgenären för att gäldenären ska få överlåta skulden, jfr 1 § skuldebrevslagen. Om så inte var fallet skulle borgenärernas möjligheter att få skulden betalad kunna påverkas mycket negativt.

Däremot finns alltid en chans att borgenären godkänner ett gäldenärsbyte. Jag föreslår därför att din bror/far vänder sig till borgenären i syfte att komma fram till en lösning på situationen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga, och har du fler funderingar är du välkommen att ställa fler frågor!

Med vänlig hälsning,

Sara Djogic
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skuld (508)
2021-07-31 Skyddar jag min fru från att betala min skulder vid min bortgång om vi skiljer oss?
2021-07-30 Säkerhet för skuld när partner inte kan försörja sig.
2021-07-28 Muntliga avtal om skulder - giltiga?
2021-07-25 Vad kan jag göra om en person är skyldig mig pengar?

Alla besvarade frågor (94603)