Är det rätt att sambo bor gratis i huset jag äger?

FRÅGA
Jag har sedan många år ett hus som jag bor i. Nu har min pojkvän flyttat in. Jag har inga skulder på huset och funderar på vad han bör bidra med. Vi är överens om att han ska betala halva driftskostnaden. Men är det rätt att han ska bo "gratis" i övrigt? Eller hur kan man göra.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är upp till er att avgöra hur ni vill göra i er situation. Eftersom att du köpte huset många år innan din pojkvän flyttade in är inte huset samboegendom (3 § sambolagen). Det innebär att om ni skulle välja att gå skilda vägar, så har inte din sambo rätt till hälften av husets värde vid en bodelning.

Ett alternativ är att din sambo får "köpa in sig", alltså att han får köpa halva huset av dig. Din sambo kan till exempel köpa in sig för hälften av husets marknadsvärde eller hälften av det som du köpte huset för. Om din sambo köper in sig kommer han att äga halva huset. I så fall ska din sambo ansöka om lagfart hos Lantmäteriet.

Det är som sagt helt upp till er hur ni vill göra, det viktiga är att ni båda känner er bekväma med beslutet och att det passar för er situation och ekonomi.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Amanda Boqvist Thiel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2968)
2021-08-03 Sambo har inte betalat för möbler, har man ändå rätt till hälften?
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?

Alla besvarade frågor (94603)