Arbetsgivarintyg utfärdat av kollega med felaktiga uppgifter

2021-11-04 i Övriga brott
FRÅGA
Hej, Om jag på mitt jobb skriver under ett arbetsgivarintyg någon av mina kollogor utfärdat och uppgifterna är fel. Kan jag då bli skyldig till något brott?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Utgångspunkt

Som arbetstagare har du en lagstadgad rätt att begära ett arbetsgivarintyg. Din arbetsgivare är enligt 47 § andra stycket Lag om arbetslöshetsförsäkring skyldig att utfärda ett intyg om du begär ett sådant.

Brottsligt?

I ditt fall tolkar jag det däremot som att det är en av dina kollegor som utfärdat detta intyg, och inte din arbetsgivare. Detta skulle kunna föranleda att du gör dig skyldig till brottet urkundsförfalskning. Brottet regleras i 14 kap. 1 § Brottsbalken och innebär att man exempelvis skrivit under en handling i någon annans namn, förfalskat någons namnunderskrift eller framställt en falsk urkund.

En urkund innefattar flera olika grejer, exempelvis; protokoll, kontrakt, skuldebrev, intyg, legitimationshandlingar och annan handling som upprättats till bevis eller på annat sätt är av betydelse såsom bevis.

Vad innebär det i ditt fall?

I ditt fall är ett arbetsgivarintyg en urkund. Genom att du upprättat ett intyg, med hjälp av en kollega, innehållandes felaktiga uppgifter så kan du göra dig skyldig till brottet eftersom du framställt en falsk urkund. Mitt tips till dig är att vända dig till din arbetsgivare och begära ett riktigt intyg i enlighet med lagen om arbetslöshetsförsäkring, dels för att det du är berättigad till det, dels för att du på så sätt inte gör dig skyldig till något eventuellt brott.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Ibrahim Halwachi
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (1047)
2022-01-25 Hur mycket kan man få i skadestånd om man blir kallad för n-ordet?
2022-01-24 Är man skyldig att anmäla brott?
2022-01-15 Filma på grannens tomt
2022-01-14 Får man importera och sälja SARMs i forskningssyfte?

Alla besvarade frågor (98671)