avslut av provanställning

FRÅGA
Hej, jag fick en anställning på Burlövs kommun, med 6 mån provtid, nu efter 3 mån fick jag ett brev BESKED OM AVSLUT AV PROVANSTÄLLNINGENJag fick signera att jag har tagit del av ovanstående handling.Min fråga är: Har dem rätt av utan tidlig skäl säga upp mig om detta brev är lika en uppsägning? Detta ord finns inte med i brevetMed vänlig hälsning,
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gällande provanställning så beskrivs det i 6 § LAS att en provanställning får vara i högst 6 månader men att en provanställning får avbrytas före prövotidens utgång. Enligt lagen så har arbetsgivaren en fri prövningsrätt och behöver inte ange skäl till varför provanställningen avbryts.

Ett besked om att avslutad en provanställning bör vara tydligt. En provanställnings avslut är dock inte samma som att bli uppsagd. Därav behöver ordet uppsägning finnas med i beskedet. Så beskedet blir giltigt om det klart och tydligt och framgår att det rör sig om ett avslutande av en provanställning. Dock så ska din arbetstagarorganisation också meddelas om du är fackligt ansluten enligt 31 § LAS.

Hoppas jag lyckades besvara din fråga!

Amanda Rydberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1926)
2022-01-26 Vilken uppsägningstid gäller för en arbetstagare som vill säga upp sig?
2022-01-25 Fråga om uppsägning
2022-01-23 Kan man avstängas om man inte är vaccinerad mot covid?
2022-01-23 Är uppsägningen av mig giltig när verksamheten jag jobbat i övergår till en ny arbetsgivare?

Alla besvarade frågor (98655)