Avtal mellan privatpersoner

2019-06-20 i Avtal
FRÅGA
Om ett gäng kompisar hur hus i Spanien via Airbnb och alla vill stå som ansvariga. Hur gör man då, då det bara är en som blir kontaktperson via byrån med inbetalningar osv?Kan man skriva ett bindande avtal själva i gruppen, som gäller om ev skada skulle ske?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Som svar på din fråga så är det korta svaret att ni absolut kan skriva ett bindande avtal mellan er i gruppen, men oftast brukar ju inte det behövas utan det räcker oftast med att ni kommer överens om att alla har samma ansvar. Avtal kan vara både muntliga och skriftliga. Ett avtal är alltså "lika bindande" oavsett om avtalet är skriftligt eller muntligt. Ett "vanligt" avtal har inga formkrav.

Ur bevissynpunkt är det dock självklart alltid bättre att avtalsinnehållet är nedskrivet i ett dokument (eller i någon annan form som är varaktig, t.ex. i ett mail). Ett dokument som parterna har skrivit under visar med väldigt stor tydlighet att parterna har varit överens, men underskriften är alltså inte ett krav för att avtalet ska vara bindande- det räcker alltså att ni kommer överens allihopa om något som alla har gått med på.

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar är det bara att återkomma.

Med vänlig hälsning,

Amanda Alwall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1509)
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?
2021-07-13 Skyldighet att ta emot återbäring av deposition i kontanter?
2021-07-10 Gäller en framtidsfullmakt även efter fullmaktsgivarens död?

Alla besvarade frågor (94151)