Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?

2021-07-28 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Jag har hyrt en lägenhet och flyttar in i oktober, min partner ska bo med mig men står inte på avtalet, är det olagligt eller hur funkar det? Behöver hon stå på avtalet för att få bo där?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du står på ett hyreskontrakt och du undrar ifall även din partner behöver stå på detta för att få bo tillsammans med dig.

Svaret är ganska enkelt och det är nej - det räcker med att en av er står på hyreskontraktet även om ni båda avser att bo där tillsammans. I och med att ni förvärvar bostaden för att bo tillsammans spelar det vid en eventuell separation inte heller roll om en av er eller båda två står på hyresavtalet. Förutsatt att ni inte skriver ett samboavtal som reglerar situationen har då den part som har störst behov av bostaden rätt att överta den, även om bara den andre står på kontraktet (16 § SamboL). Ni har alltså båda samma skydd även om bara en av er står på kontraktet till lägenheten.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina Abaas
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95733)