Betalning av skatt när skattskyldig är skriven utomlands

FRÅGA
Hejsan! Min mor dog innan jul nu skall det bli bouppteckning och arvskifte 1april. Tydligen måste det dras skatt på vinsten av huset hon ägde. Jag är skriven i utlandet (Laos) . Behöver jag betala denna skatt? Bästa hälsningar. Lars
SVAR

Hej och tack för din fråga! Skatt regleras i inkomstskattelagen (IL).

Som jag förstår det har ni sålt er mors hus. Vid arv hamnar du i din mors skattemässiga situation vilket betyder att det blir samma utfall som om din mor hade sålt huset medan hon levde, 44 kap 21§ IL (här). 

Jag vet inte hur länge du har bott i Laos och om du har någon anknytning till Sverige, vilket har betydelse för mitt svar. Jag förutsätter att du inte längre har någon anknytning till Sverige och därför är begränsat skattskyldig, se 3 kap 7§ IL för att se hur bedömningen görs (här).

Även om du inte längre har några direkta band till Sverige finns det vissa inkomster som anses ha så stark koppling till Sverige att de ska beskattas här. Vinst på ett hus som finns i Sverige är en sådan inkomst, 3 kap 18§ punkt 11 (här). Detta betyder att du behöver betala skatten trots att du är skriven i Laos.

Hoppas att svaret var till hjälp!

Molly Malm
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Försäljning av fastighet (247)
2021-05-24 Överlåta lägenhet via gåva eller till underpris?
2021-04-30 Var kan man hitta en fastighets anskaffningsvärde?
2021-04-30 Lösa ut syskon ur ärvd fastighet.
2021-04-18 Kan man kvitta skatt på vinst vid husförsäljning när man köper en ny fastighet?

Alla besvarade frågor (93062)