Brottsligt att köra ifrån Polisen?

2021-06-17 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej. Körde ifrån en polisbus med moped klass 1. När jag gjorde de så körde jag på cykel vägar och körde för fort. Kan en polis stanna mig typ dagen efter och få böter för de?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du vill veta om Polisen kan vidta någon åtgärd mot dig efter att du kört ifrån dem. Reglerna som är relevanta för att besvara din fråga finns i Lagen om straff för vissa trafikbrott. (TBL)

Först och främst så är det inte brottsligt i sig att undvika eller köra ifrån polisen, du kan alltså inte få någon påföljd för just det. Däremot kan fortkörning eller någon annan trafikförseelse komma på tal i samband med flykten från Polisen.

Vad gäller fortkörning så kan man dömas för vårdslöshet i trafik enligt 1 § TBL. Den som gör sig skyldig till vårdslöshet i trafik av normalgraden brukar dömas till dagsböter (1 § första stycket), men om brottet är grovt kan fängelse övervägas (1 § andra stycket). Ibland kan körkortet dras in, isåfall beslutar Transportstyrelsen om en så kallad "spärrtid" som avser tiden från den dagen Polisen tog körkortet. Att få sitt körkort indraget är dock inget straff i juridisk mening.

Vidare krävs det även att Polisen kan bevisa att det faktiskt var du som körde mopeden den aktuella kvällen vilket kan bli svårt.

Vänliga hälsningar,

Maja Elken
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1188)
2021-08-01 Indraget körkort i Tyskland; får jag fortsätta köra bil i Sverige eller kommer körkortet dras in här också?
2021-07-31 Olovlig körning under 15 år.
2021-07-31 Spärrtidens längd
2021-07-31 B-körkort 4200 kg

Alla besvarade frågor (94567)