Får man övervaka en parkeringsplats med kamera utan att upplysa om det?

2021-06-17 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Får man ha kameraövervakning av parkeringsplats utan att upplysa om det ?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt lag måste det som utgångspunkt finnas information om att en plats övervakas med hjälp av en kamera (15 § kameraöverkvakningslagen). Det finnas med andra ord en upplysningsskyldighet. Denna information ska skyltas på ett tydligt sätt. Det finns undantag då upplysningsskyldigheten inte gäller (16 § kameraövervakningslagen). Det är enbart specifika, i lagen angivna, situationer som omfattas av undantaget. Kameraövervakning av parkeringsplatser utgör inte ett sådant undantag. Med andra ord så gäller upplysningsskyldigheten även vid en parkeringsplats.

Om du är i behov av fortsatt vägledning så är du varmt välkommen att återkomma till oss. Du kan boka tid på Lawlines hemsida (https://lawline.se/boka).

Med vänliga hälsningar

Felicia Hauzenberger
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1314)
2021-07-31 Turistvisum i Sverige
2021-07-30 Krävs det tillstånd för värdepappersrörelse om man vill investera i finansiella instrument via ett AB?
2021-07-29 Vapenlicens LOB
2021-07-27 Vart ska man vara folkbokförd?

Alla besvarade frågor (94567)