Felaktigt debiterad mervärdesskatt

2019-01-31 i Moms
FRÅGA
Hejsan. Stämmer det att om jag (företagare) felaktigt angett ett belopp som moms på en faktura, ändå måste betala in detta till staten trots att det egentligen inte skulle ha varit moms? Tycker det låter konstigt. Tack på förhand.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Jag tolkar din fråga som att du på en faktura felaktigt har debiterat ett belopp som mervärdesskatt (moms). I sådant fall blir du som huvudregel betalningsskyldig för beloppet trots att det är fel eller inte utgör mervärdesskatt enligt lagen (se 1 kap. 1 § 3 st. och 1 kap. 2 e § mervärdesskattelagen). Detta gäller även om exempelvis Sverige inte ens är beskattningsland för transaktionen (jfr Stadeco-målet C-566/07 p. 27 och 33).

Det finns dock sätt att lösa detta på. Om kunden ännu inte har betalat den felaktiga fakturan är mitt råd att du kontaktar kunden så att ni kan makulera fakturan och skapa en ny där alla uppgifter är korrekta. Annars kan du utfärda en kreditnota ("omvänd faktura") för att ändra betalningsskyldigheten. Du kan läsa mer om detta här på Skatteverkets hemsida.

Hoppas du fick svar på frågan! Återkom gärna om du har följdfrågor eller någon annan fundering.

Med vänliga hälsningar,

Angelica Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll