Försvinner domen helt vid gallring i belastningsregistret?

2018-12-28 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Gallring i belastningsregistret innebär ju att det man blivit dömd för inte längre går att se i registret, förutsatt att man inte begått nya brott innan det föregående brottet blivit gallrat. Men frågan domen verkligen försvinner eller om den bara försvinner från just det registret. Jag kan ofta läsa i tidningen om personer som har fått sina tidigare synder publicerade, även när de skedde för flera decennier sedan. Kan alltså vissa myndigheter se samtliga domar även efter att de blivit gallrade?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att en uppgift som registrerats i belastningsregistret gallras bort innebär enbart att uppgiften försvinner från det registret. En gallring medför inte att t.ex. en dom försvinner utan de går precis som innan fortsatt att begära ut. Det är därmed möjligt att få ut uppgifter om att någon dömts för brott på annat sätt även efter att en gallring i registret skett.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Lovisa Wanhatalo
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2378)
2020-07-08 F.d sambo har förstört tillhörigheter
2020-07-06 Indraget körkort vid narkotikabrott?
2020-07-01 Provocerad till att knuffa annan - hur ser lagen på detta?
2020-06-30 Vad händer om man fyller 18 efter brottstillfället men innan rättegång, samt vad händer om straffbud ändras efter begånget brott

Alla besvarade frågor (81781)