Gäller ett lån om jag har förmåtts att ingå lånet för annans vinning?

2021-06-30 i Skuldebrev
FRÅGA
Mamma fick mig att ta ett lån för hon fick inte själv ! Kan jag bli av med detta lån nu
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Ett lån är ett sorts avtal således gäller principen om att avtal ska hållas. Du behöver därmed fullgöra din prestation för att bli av med lånet och således avtalet. Däremot skriver du att din mamma "fick dig" att ta lån för hennes skull, om detta skedde genom exempelvis tvång om hot eller våld som inneburit trängande fara så kan det utgöra en grund för att ogiltigförklara avtalet det vill säga lånet (28 § avtalslagen). Det kan också utgöra ocker om du står i beroendeställning till henne och hon har utnyttjat denna position för att få detta lånet, vilket också är en grund för att ogiltigförklara ett avtal (31 avtalslagen). Ett lån är dock ett sorts skuldebrev, i 34 § avtalslagen regleras att om långivaren var i god tro om denna situation det vill säga inte hade någon misstanke om att något inte stod rätt till så gäller avtalet ändå oavsett vad som har föranlett att avtalet ingicks.


Vänliga hälsningar,

Jessica Jacob
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?