Har jag rätt att hyra ut min bostadsrätt i andra hand?

2020-03-07 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hejsan! Jag har köpt en bostadsrättslägenhet i Stockholm och den vill jag hyra ut till min dotter. Hon studerar just nu i en annan stad och hon kan därför inte bo i lägenheten.. Min fråga är då om jag kan hyra ut denna lägenhet till någon annan person (eller familj) tills hon är färdig med studierna om några år. Jag har i 1 år nu hyrt ut lägenheten i 1 år efter tillstånd från bostadsrättsföreningen men vill förlänga det nu och då sa dem nej.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du som äger bostadsrätten får upplåta din lägenhet i andra hand, endast med styrelsens samtycke (7 kapitlet 10 § bostadsrättslagen). Om styrelsen inte lämnar sitt samtycke har du dock möjlighet att ansöka om tillstånd för andrahandsuthyrning hos hyresnämnden, enligt 7 kapitlet 11 § bostadsrättslagen. Det spelar ingen roll om styrelsen i bostadsrättföreningen nekat dig rätten till uthyrning om du får tillstånd från hyresnämnden.

Det står i bestämmelsen att hyresnämnden ska lämna tillstånd "om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke". Det är upp till hyresnämnden att besluta om dessa förutsättningar föreligger i ditt fall.

Jag råder dig därför att ta kontakt med hyresnämnden, förslagsvis genom att besöka deras hemsida (länk). Där finner du information om uthyrning i andra hand och du kan även få fram den blankett som ska fyllas i och skickas till hyresnämnden. Det är dessutom avgiftsfritt att ansöka om tillstånd och få tvisten prövad.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Vänligen,

Siva Arif
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (711)
2021-09-23 När får man hyra ut bostadsrätt i andra hand och får en bostadsrättsföreningen vägra medlemskap?
2021-09-22 Vad gäller vid uppsägning enligt privatuthyrningslagen?
2021-09-20 Är privatuthyrningslagen dispositiv?
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?

Alla besvarade frågor (95951)