Har jag rätt till sjuklön som timanställd?

2020-08-21 i Sjuk
FRÅGA
Hej,Jag är tjänstledig från det jobb som jag tidigare varit tillsvidareanställd på pga studier. Jag arbetar nu under sommaren här i 10 veckor och är nu timanställd.För två veckor sedan fick jag Corona och har nu varit hemma från jobbet i 14 dagar. Min fråga lyder: Har jag rätt till sjuklön om jag varit sjuk och är timanställd? Enligt min arbetsgivare så får jag ingen sjuklön...
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om sjuklön finner du i Lag (1991:1047) om sjuklön. Att vara timanställd är enbart ett sätt att få betalt på och utgör ingen anställningsform. De två typerna av anställningsformerna i Sverige är tillsvidareanställning (fast anställning) samt tidsbegränsad anställning (såsom säsongsanställning och vikariat). Huvudregeln enligt 4 § Lag om anställningsskydd är att om inget annat sägs gäller en anställning tills vidare.

Enligt 3§ Lag om sjuklön har du rätt till sjuklön från och med den första dagen av anställningstiden. Av din angivna bakgrund jobbar du i 10 veckor, varför reglerna om anställning kortare än en månad inte blir aktuellt för dig. Vanligtvis brukar ett karensavdrag på 20% av sjuklönen göras, men till följd av rådande coronavirus har regeringen meddelat att detta karensavdrag tillfälligt slopats.

Din arbetsgivare är enbart skyldig att utge ersättning för de timmar du var ombedd att arbeta. Det är enbart inkomstbortfall som hänför sig till arbetstidsminskning på grund av din nedsatta arbetsförmågan som kommer kompenseras, 4§ Lag om sjuklön.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline.

Vänliga hälsningar,

Jasmine El Mallah
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sjuk (217)
2021-07-23 Från vilken dag krävs sjukintyg under corona?
2021-07-18 Får en arbetsgivare ifrågasätta en sjukanmälan?
2021-07-13 Har du rätt till sjuklön om du har en anställning där du ska arbeta så länge behov finns?
2021-07-07 Får arbetsgivare göra hembesök för att bekräfta sjukdom?

Alla besvarade frågor (94151)