Hur man skriver testamente

2016-03-27 i Testamente
FRÅGA
Måste ett testamente skrivas av jurist? Jag har en moster utan man eller barn, som vill skriva testamente där hon önskar att endast två syskonbarn ska ärva henne vid hennes bortgång. Måste ett testamente vara skrivet på ett specifikt sätt? Något annat man bör tänka på om man knåpar ihop ett testamente själv?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Det är inte en jurist som måste skriva ett testamente utan din moster kan göra det själv. Det finns dock ett visst antal formkrav som måste vara uppfyllda för att testamentet ska anses vara giltigt.

Innan jag börjar att svara ytterligare och förklara formkraven vill jag tipsa dig om att ni kan vända er till en tjänst vi har här på Lawline där ni kan få hjälp med att skriva testamentet så att allt går korrekt till. Klicka här för mer information om det.

För att ett testamente ska vara giltigt krävs det som sagt vissa saker som följer av 10 kap. 1 § i Ärvdabalken;

1) Testamentet måste vara skriftligt och klart ge uttryck för testatorns (din mosters) yttersta vilja om hur hennes kvarlåtenskap ska fördelas.

2) Handlingen måste vara underskriven av din moster.

3) Det måste även finnas två vittnen som samtidigt närvarar när din moster skriver under testamentet eller om det inte är möjligt så måste de bekräfta din mosters underskrift. I så fall krävs det även att vittnena samtidigt närvarar.

Testamentet behöver inte vara formulerat på något särskilt sätt och det krävs inte ens att det uttryckligen står att handlingen är ett testamente. Det enda som ni bör tänka på är att det tydligt ska framgå att det som står i testamentet är din mosters yttersta vilja beträffande fördelningen av hennes kvarlåtenskap.

Hoppas du har fått svar på din fråga annars är du varmt välkommen att återkomma till oss när som helst!

Mvh,

Cornelia Najafi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95728)