Hur sker gallringen från belastningsregistret?

2020-08-02 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej. Har fått ett strafföreläggande avseende en "ringa stöld" (8:2 brb) med påföljd: dagsböter (100 á 310). Godkänt. Har jag förstått det rätt att detta gallras från belastningsregistret efter 5 år, i och med att det blev böter som påföljd? Hur sker själva gallringen, försvinner det naturligt 5 år efter datumet man godkände strafföreläggandet, eller behöver man kontakta?Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Reglerna för gallring av belastningsregister hittar vi i lagen om belastningsregister. I denna finns det regler kring hur lång tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret. Hur länge uppgiften finns kvar beror på vilken påföljd man har fått.

Precis som du skriver kommer ett strafföreläggande med böter som påföljd att gallras från belastningsregistret fem år efter att du godkände strafföreläggandet (17 § punkten 9 lagen om belastningsregister). Det är polisen som är ansvarig för belastningsregistret och gallringen (1 § lagen om belastningsregister). Gallringen kommer alltså att ske automatiskt efter fem år, och du behöver med andra ord inte själv kontakta polisen.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen,

Johanna Olander
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2444)
2020-09-28 är det olagligt att hota om polisanmälan?
2020-09-27 straff vid innehav av olagliga smällare
2020-09-27 Hur lång tid tar det innan man försvinner ut brottsregistret?
2020-09-27 Servering av alkohol till personer under 20

Alla besvarade frågor (84484)