Hyra ut bostad utomlands som enskild firma eller privat?

FRÅGA
Jag har funderat på att registrera en enskild firma (näringsverksamhet) för att köpa en lägenhet i en semesterort utomlands. Denna ska hyras ut. Kan man göra det? Eller är det bättre att köpa privat för att hyra ut?För mig är det tänkt som en extra inkomst. Jag har redan ett heltidsjobb idag. Hur finansierar man bäst något sånt här?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Jag har utgått från att det du planerar att köpa är en ägarlägenhet. Det korta svaret är att det förmodligen inte blir några skillnader skattemässigt om du har enskild firma eller inte när du köper en lägenhet i uthyrningssyfte. Det som istället påverkar skatten är om lägenheten klassas som privatbostadsfastighet eller näringsfastighet. Om du inte har för avsikt att själv bo i lägenheten alls så kommer den beskattas som en näringsfastighet. Om du däremot själv kommer att använda lägenheten under viss tid av året så kan det klassas som privatbostadsfastighet. Jag ska förklara vad som sker i de två fallen.

* Näringsfastighet (regleras i kap. 15 Inkomstskattelagen om näringsverksamhet)

Du får lägga ihop inkomsterna du haft under året, och sedan dra av alla kostnader (även räntekostnader). Sedan beskattas vinsten som inkomst av näringsverksamhet (egenavgifter och privatskatt).

* Privatbostadsfastighet (regleras i kap. 41 Inkomstskattelagen om kapital)

Du lägger ihop årets hyresintäkter och drar av 20 %, och sedan drar du av dina utgifter (även räntekostnader), plus ytterligare 40000 kronor i schablonavdrag. Den eventuella vinsten beskattas sedan som inkomst av kapital med 30 %.

Skatten är alltså olika beroende på hur lägenheten kommer att klassas av Skatteverket. Jag rekommenderar att du kontaktar en skattejurist för mer specifik rådgivning. Hur du ska finansiera lägenheten beror helt på din ekonomi, men du får dra av ränteutgifter som kostnad om du väljer att ta ett lån.

Hoppas jag har kunnat bringa någon klarhet i din fråga!

Med vänlig hälsning,

Rebecca Axelsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej! Jag funderar på det ni skrev om avdrag vid uthyrning av privatbostadsfastighet. "Privatbostadsfastighet (regleras i kap. 41 Inkomstskattelagen om kapital) Du lägger ihop årets hyresintäkter och drar av 20 %, och sedan drar du av dina utgifter (även räntekostnader), plus ytterligare 40000 kronor i schablonavdrag. Den eventuella vinsten beskattas sedan som inkomst av kapital med 30 %." Stämmer det att man får dra av utgifter från hyresintäkterna, vad kan det isf vara för typ av utgifter?
2018-04-11 20:40
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Privat- och näringsfastighet (14)
2018-06-08 Räknas det som näringsverksamhet om jag hyr ut rum i en bostadsrätt?
2018-04-29 Definition av privatbostad - hur länge kan man hyra ut?
2018-04-26 Vad är skatten på aktiv respektive passiv näringsverksamhet?
2018-01-28 Kapitalvinstskatt

Alla besvarade frågor (85162)