Hyrt ut lägenhet i andra hand och hyresgästen riktar krav om återbetalning av hyran

2019-10-30 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej. Har hyrt ut min lägenhet i andra hand och kommit överens med den som hyrde om hyran . Hon vill nu kräva tillbaka en del av hyran genom företaget orimlig hyra . Hon erbjöd sig själv att betala mer på grund av att hon har skulder hos kronofogden och inte kunde hitta något annat, dum som jag är så hyrde jag ut den till henne eftersom jag tyclte synd att hon hade två små barn och snart skulle hamna på gatan. Jag hyrde denna fullt möblerad, med internet, hemförsäkring och el som skulle tillkomma . Min fråga är hur långt kan hon gå med detta ? Vad händer om jag inte betalar tillbaka skillnaden? Vad är orimlig hyra för befogenhet ? Mvh
SVAR

Hej och tack för din fråga till Lawline!

Orimlig hyra tar antingen över fallet eller representerar hyresgästen i hyresnämnden. De har alltså ingen särskild befogenhet men hjälper hyresgäster mot provision för att hyresgäster snabbare ska kunna få tillbaka sin pengar.

Vid andrahandsuthyrning måste hyran vara skälig (12 kap. 55 § jordabalk). Om hyresgästen som hyr hyresrätten i andra hand anser att hyran är oskälig kan denne vända sig till Hyresnämnden och kräva tillbaka den del av hyran som överstiger en skälig hyra. Det spelar ingen roll att ni skrivit ett kontrakt vad gäller hyran.

En skälig hyra enligt hyresnämnden är den hyra du betalar och sedan ett påslag på 10-15 % om lägenheten är möblerad. Du har även rätt att lägga på ett påslag på hyra, t. ex för internet. I så fall har du rätt att lägga på en summa som motsvarar den faktiska kostnaden för dessa bekvämligheter.

Eftersom jag inte vet vad du betalar i hyra kan jag inte avgöra vad som kommer att hända i ditt fall. Har du lagt på mer än 15 % (borträknat försäkring och internet etc) är det dock mycket möjligt att du kommer att bli återbetalningsskyldig. Om du inte betalar hyresgästen nu kan fallet komma att avgöras i hyresnämnden.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (710)
2021-09-22 Vad gäller vid uppsägning enligt privatuthyrningslagen?
2021-09-20 Är privatuthyrningslagen dispositiv?
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?
2021-08-29 Hyra ut studentlägenhet i andra hand

Alla besvarade frågor (95785)