Kan affärer neka kontanter?

2021-10-24 i Avtal
FRÅGA
Hej varför kan affärer och butiker förhandla bort kundens rätt att betela med kontanter när det enligt lag är godkända som betalmedel varför skall det alltid finnas små kryphål i svenska lagar varför inte bara säga att alla måste ta imot godkända betal medel
SVAR

Hejsan och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du säger är sedlar och mynt som getts ut av Riksbanken lagliga betalningsmedel (5 kap. 1 § andra stycket lag om Sveriges Riksbank). Det betyder att var och en i huvudregel är skyldig att ta emot dessa. Det finns dock undantag från det. Alla butiker och affärer måste inte ta emot kontanter som betalningsmedel. I Sverige har vi en princip om avtalsfrihet. Principen innebär att man får välja vem man vill ingå avtal med och med vilka villkor. Detta innebär att butikerna kan ställa upp som ett villkor för att handla av dem att man betalar med t.ex. kort. Det är då upp till personen som ska handla om den vill handla i just den butiken eller inte.

Det ser lite annorlunda ut i förhållanden mellan staten och enskilda, där kan de endast i begränsad omfattning avtala bort skyldigheten att ta emot kontanter (läs gärna HFD 2015 ref. 49)

På senare tid har det blivit allt fler butiker som ställer upp liknande villkor och väljer att inte ta emot kontanter. De är många gånger tydliga med att de endast tar ett visst betalningsmedel, t.ex. finns ofta skyltar innan man stiger in genom dörren där villkoret framgår. Att butiker väljer att införa sånna här villkor kan bero på flera orsaker men beror ofta på stöld- och rånrisker som kontanthantering medför. Såklart bidrar det till svårigheter att betala för de som endast använder sig av kontant betalning.

Varför det finns "kryphål" i svenska lagar är svårt att ge ett rättvisande svar på. Kryphål kan bero på att det är svårt att i lag täcka in alla möjliga tänkbara situationer.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Hälsningar,

Mikaela Kronmann
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1579)
2022-01-16 Bestrida faktura som avser färre antal arbetade timmar än avtalat?
2022-01-12 Hur utforma avtal angående löfte om att köpa lös egendom i framtiden?
2022-01-11 Kan man kräva att någon betalar för ett olagligt avtal? (Pactum turpe)
2022-01-06 Avtal vid lån av pengar

Alla besvarade frågor (98562)