Kan man ha lägenhet och bostadsrätt samtidigt?

2021-06-12 i Bostadsrätt
FRÅGA
Om jag bor i hyresrätt och ärver en bostadsrätt. Kan jag bo kvar i hyresrätten då, för jag kan väl inte stå skriven på två platser? Blir jag skyldig att sälja bostadsrätten, eller går den att hyra ut. hur lång tid har jag på mig att sälja den om detta är ett faktum.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det stämmer bra att du inte kan stå skriven på två platser i folkbokföringen, man ska stå skriven där man är "bosatt", dvs spenderar sin dygnsvila (folkbokföringslag 7§). Detta utgör dock inte något hinder mot att samtidigt äga en bostadsrätt, i teorin kan man ha hur många hyreskontrakt och bostadsrätter som helst.

Det som kan bli ett problem är att du måste accepteras som medlem i bostadsrättsföreningen för att få behålla bostadsrätten. Godtas du inte som medlem har bostadsrättsföreningen rätt att lösa ut bostadsrätten från dig mot skälig ersättning (bostadsrättslag 6:5). Det kan finnas flera anledningar varför man inte accepteras som medlem i bostadsrättsföreningen, t.ex att de bedömer att man inte har ekonomiska resurser att betala medlemsavgiften. Även faktumet att du inte tänker bo där kan vara tillräckligt för att du ska vägras medlemskap.

Om du får behålla bostadsrätten krävs styrelsens godkännande för att hyra ut den (bostadsrättslag 7:10). Vissa bostadsrättsföreningar är helt okej med att man hyr ut medan andra aldrig tillåter det.

Jag hoppas det svarar på dina frågor, du är varmt välkommen att ställa fler frågor till oss på Lawline!

Adam Winqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1223)
2021-08-01 Vad krävs för att en styrelse i en ekonomisk förening ska få fatta beslut?
2021-07-31 Behöver man betala andra avgifter efter att man har köpt en bostadsrätt?
2021-07-31 Ofullständig fråga
2021-07-31 Kan en styrelsen i en bostadsrättsförening gå in i lägenheter utan medlemmens tillstånd?

Alla besvarade frågor (94603)