Kan man kräva ett längre avtal för arrende?

2021-04-21 i Arrende
FRÅGA
Har en sommarstuga på arendemark , betalararende varje år, men har inget långt avtal,Kan man kräva att få 25 eller 50 år. Eller är dettills vidare som gäller. Vad kan man kräva?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Allmänt om bostadsarrende

När man har en bostad på arrendemark kallas detta för bostadsarrende. Ett sådant arrendeavtal ska vara tidsbestämt på minst 5 år eller för arrendatorns (din) livstid. Om avtalet har ingåtts utan tidbestämning, alltså tills vidare, ska det enligt lagen ändå gälla för 5 år, men kan i vissa fall gälla kortare tid om detta har kommit överens om i avtalet och arrendenämnden har godkänt det.(10 kap 2 § Jordabalken)

Kan du kräva att avtalet ska gälla i 25 eller 50 år?

Eftersom avtalet enligt lagen ska gälla i minst 5 år och kan gälla livstid så kan du avtala med markägaren om att ert avtal ska gälla längre, tex. 25 eller 50 år. Men eftersom det är ett avtal mellan er så måste ni båda komma överens om detta. Markägaren är inte skyldig enligt lagen att ha ett avtal längre än 5 år.

Hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du alltid välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Felicia Ek
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arrende (218)
2021-06-30 Kan en bostadsrättsförening säga upp en medlems parkering?
2021-06-29 Ändring av arrendeavgift och besittningsskydd för bostadsarrende
2021-06-27 Ofullständig fråga
2021-06-26 Kan jag som jordägare villkorsjustera och/eller säga upp ett avtal om bostadsarrende?

Alla besvarade frågor (94567)