Kan man testamentera enskild egendom i flera led?

2021-06-17 i Testamente
FRÅGA
Min fru och jag vill skriva testamente så att vår kvarlåtenskap blir enskild egendom, både när vi ärver varandra, och när vår gemensamma dotter ärver oss. Vi har inga särkullbarn.Jag har förstått att om inget annat fastställs ärver makar med fri förfoganderätt och kan inte testamentera bort arvet. Betyder det bara att den överlevande maken inte kan ändra VEM som ärver? Eller kan den överlevande maken inte heller bestämma HUR arvingen ärver, som i det här fallet fastställa att arvet ska vara enskild egendom?Måste vi lägga till att överlevande make ska ha full äganderätt för att den överlevande maken ska kunna testamentera till vår gemensamma dotter som enskild egendom? Vi vill inte ändra arvsordningen, bara fastställa enskild egendom både för arvet från första och från andra maken.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Fri förfoganderätt innebär att egendomen ägs fritt, det vill säga att ägaren varken får testamentera bort egendomen till någon annan eller skänka bort den genom gåva. Full äganderätt innebär att egendomen ägs utan begränsningar, det vill säga att ägaren får testamentera bort eller skänka egendomen i gåva.

Precis som du skriver ärver den efterlevande maken kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt och kan inte testamentera bort arvet till annan. Detta innefattar att man inte kan fastställa i efterhand att arvet ska vara enskild egendom, eftersom det innebär att man testamenterar bort egendomen.

För att den efterlevande maken ska kunna testamentera all er egendom till dottern som enskild egendom krävs därför att denne har fått full äganderätt.

Jag hoppas du fått svar på din fråga! Annars är du varmt välkommen att höra av dig till oss igen.

Vänligen,

Madeleine Runesson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2898)
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente
2021-07-29 Bevittna testamente - varför och vilka?

Alla besvarade frågor (94567)