Krävs permanent uppehållstillstånd för att få svenskt medborgarskap?

2021-07-31 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej,Jag är svensk medborgare sedan födsel. Jag och min man har varit gift i snart 2 år 2021/09. Han ansökte om asyl 2015 och fick treårigt tillfälligt uppehållstillstånd. Han studerar och arbetar inte. Vi hade tänkt ansöka om medborgarskap efter vi varit gifta i två år. Då jag förstått att kravet på permanent uppehållstillstånd kan undantas. Nu undrar jag, med tanke på ändringarna i utlänningslagen och att det därmed pratas permanent uppehållstillstånd är krav för medborgarskap om det gäller även för oss som är gifta?
SVAR

Hej,

Tack för att du har vänt dig till oss på Lawline med din fråga!

För att kunna bli svensk medborgare måste din man uppfylla vissa krav, varav ett av dem är att han ska ha permanent uppehållstillstånd (11 § lag (2001:82) om svenskt medborgarskap). Eftersom du nämner att han inte har permanent uppehållstillstånd är kravet alltså inte uppfyllt och din man kan således inte få svenskt medborgarskap. Kravet på permanent uppehållstillstånd kan inte undantas och din man måste alltså i första hand ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Hoppas att det var svar på din fråga! Återkom gärna om du har ytterligare funderingar.

Med vänlig hälsning,

Nhi Tran
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1224)
2021-09-20 Försörjningskrav och uppehållstillstånd pga. anknytning
2021-09-10 Kan man få medborgarskap när man dömts till böter?
2021-09-07 Vad händer om ett barn hinner fylla 18 år under asylprocessen?
2021-09-06 Hur ska "skyndsamt" tolkas i 16 kan 4 § utlänningslagen?

Alla besvarade frågor (95731)