Lägenhet smutsig vid inflyttning - vad kan man göra?

2021-06-12 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Jag och min sambo flyttade in i en hyreslägenhet den 1 juni. Det var på kvällen och vi bar snabbt in alla saker, lade då märke till att städningen var sisådär. (Kladdiga köksluckor, damm i hörnen osv) men lade inget stor vikt i det.) Senare på kvällen märker vi att toan är riktig ofräsch (gammal rakhyvel, otroligt mycket smuts på golv och väggar,hårstrån osv) kontaktar hyresvärden dagen efter och det enda som erbjuds är att de tidigare gästerna kommer tillbaka och städar. Denna lösning funkar ej då vi redan städat. Några dagar senare upptäcks även stora mängder damm och utspilld gammal hundmat i KLK. Får ingen ersättning för detta utan blir efter lång diskussion erbjuden att Samhall kan städa vår lägenhet. Fortfarande inget alternativ då vi redan städat. Vi önskar någon annan typ av kompensation för detta elände, men hyresvärden vägrar. Finns det något man kan kräva eller någon regel man kan hänvisa till? Känns inte ok att börja flytten med att städa andras skit. Jag ifrågasätter besiktningen av denna lägenhet och tycker själv att det är hyresvärdens ansvar eftersom dom godkänt städningen och gett oss nycklarna. Besiktningsmannen erkänner själv att han var slarvig men han får inte ta några beslut kring detta. Kan man på något sätt få annan kompensation än städ av föredetta hyresgäster/Samhall? Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Svaret regleras i jordabalken (JB).

Hyresvärden är skyldig att se till att lägenheten är i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar (JB 12:9). Utifrån vad du beskriver låter det som att hyresvärden brustit i detta avseende.

Det finns flera följder kopplade till detta. Den vanligaste är att hyresvärden avhjälper bristen men detta verkar inte komma ifråga eftersom ni gjort detta själva (JB 12:11 1p). Ni har i teorin även rätt till nedsättning av hyran för den tid bristen funnits (12:11 3p). Problemet med detta är att det inte rör sig om någon större brist varför nedsättningen inte lär bli särskilt stor. Det är dessutom ni som har bevisbördan och om ni inte dokumenterat bristerna (t.ex genom foton) blir det väldigt svårt att bevisa dem. Det är därför förmodligen inte värt mödan att kräva nedsättning av hyran - det lär kosta mer än det smakar.

Jag beklagar att jag inte kan ge er en riktig lösning på problemet men hoppas ändå att ni fått svar på era frågor. Ni är självklart varmt välkomna att ställa fler frågor till oss på Lawline.

Adam Winqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?