När räknas jag som skattskyldig i Sverige på grund av väsentlig anknytning?

2021-05-30 i SKATTERÄTT
FRÅGA
Hej, Har ett företag i England och är bosatt där. Har familj ,vänner och mycket affärer här i Sverige, så är i Sverige väldigt ofta. Min fråga är får jag vara i Sverige hur mycket jag vill eller får jag endast vara i Sverige ett antal dagar? tänkte på ifall jag är i Sverige över ett visst antal dagar måste jag betala skatt i Sverige också, eller hur funkar det?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När räknas jag som skattskyldig i Sverige på grund av väsentlig anknytning?

En person som inte bor i Sverige och som inte befinner sig i landet kan anses som skattskyldig för sina inkomster i Sverige om personen anses ha väsentlig anknytning till landet (3 kap 3 § första stycket inkomstskattelagen). Då du har din familj i Sverie och även ekonomiskt engagemang i Sverige så kan du anses som skattskyldig här i Sverige (3 kap 7 § första stycket inkomstskattelagen). Det faktum att du bor i England är inte alltid tillräckligt för att du ska undgå skattskyldighet i Sverige.

Sammanfattningsvis

Då du redan har familj och ekonomiskt engagemang i Sverige, och utöver det även befinner dig i Sverige under vissa tidpunkter kan tala starkt för att du är skattskyldig i Sverige, trots att du är bosatt och driver verksamhet i England. Det finns dock ingen exakt gräns på hur ofta du ska vara i Sverige eller hur mycket du spenderar tid med din familj. En helhetsbedömning görs alltid om du ska anses skattskyldig i Sverige också eller inte. Mycket talar dock att du blir skattskyldig i Sverige om du vistas här ofta, har familj och ekonomiskt engagemang här.

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med vår juristbyrå här eller ringa oss för att få mer information i ärendet. Det kan finnas många faktorer som spelar roll i en sådan situation, och jag kan endast utgå ifrån det som du har angivit i frågan.

Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:

Telefon: 08-533 300 04

Öppettider: Mån-fre kl. 10.00−16.00

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Amila Zahirovic
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (560)
2021-08-02 Slottsregeln
2021-07-24 Ofullständig fråga
2021-06-30 Dubbel bosättning - var folkbokför man sig?
2021-06-22 Skatt vid bodelning

Alla besvarade frågor (94603)