Ökad ränta trots betalning i tid

2021-07-11 i Fordringar
FRÅGA
Företage A har tagit över från Företag B och räntan har stigit från 6792kr till 31951kr även fast jag har ett avtal med Företag B! skulden är på 26297krHur är detta möjligt??Har ej heller missat någon betalning.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En skuld som låntagaren/kredittagaren (du) har till ett företag (företag A) kan oftast av företag A överlåtas till en ny (företag B). Du har alltså skulden numera till företag B.

Att räntan har höjts kan ha att göra med att det i ditt låneavtal framgår att långivaren har rätt att höja din ränta. Detta då du troligtvis har en rörlig ränta. Isåfall har långivare som regel helt avtalsenligt rätt att utkräva dig på ökad ränta. Undantag föreligger dock om räntan kan anses oskälig (36 § AvtL). I och med att du inte skriver om vad för typ av låneavtal och huruvida långivaren kräver dig på räntan genast eller är det räknat över en längre period etc. så är det svårt att bedöma huruvida ränteökningen kan anses oskälig eller inte.

Mot bakgrund av ovan så rekommenderar dig att i första hand nå ut till långivaren och kollar me de varför räntan har höjts. Därefter kan du ställa en fråga på nytt där du redogör för vad de svarar.

Med vänlig hälsning

Hemen Yazdanfar
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (823)
2021-09-10 Annan person betalar räkningar
2021-08-31 Gemensam skuld
2021-08-30 Hur går man tillväga när en person vägrar återlämna ens saker?
2021-08-27 Dragit pengar från min lön utan lov

Alla besvarade frågor (95729)