Olovlig andrahandsuthyrning - vem ska jag berätta för?

2019-11-29 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej! Jag skulle vilja anmäla en olovlig andrahandsuthyrning. Hur går jag tillväga? Det gäller en lägenhet i Stockholm, Hägersten.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I första hand bör du kontakta hyresvärden för lägenheten i fråga, eftersom det är denna som får undersöka situationen vidare och besluta om det blir aktuellt med ett förverkande eller inte. (Hyresvärden har nämligen rätt att säga upp hyresavtalet om olagligheter i form av olovlig andrahandsuthyrning sker, se till exempel 12 kap. 42 § p. 5 Jordabalken.) Om du är osäker vem som är hyresvärd, men vet vilken fastighet lägenheten ligger i, så kan du kontakta Lantmäteriet här för att få reda på vem som äger fastigheten (och därmed sannolikt också är hyresvärd). I andra hand (om det till exempel inte händer något från hyresvärdens sida) bör du kontakta Polismyndigheten, eftersom det är trots allt brottsligt att bedriva olovlig andrahandsuthyrning och det kan bli aktuellt med fängelse(se till exempel 12 kap. 65 b § st. 1 Jordabalken).

(Observera att om du använder länkarna till Jordabalken så måste du scrolla ner lite grand för att få aktuell lagtext. Det har nämligen skett en laguppdatering den 1 oktober 2019).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Fredrik Rising
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (710)
2021-09-22 Vad gäller vid uppsägning enligt privatuthyrningslagen?
2021-09-20 Är privatuthyrningslagen dispositiv?
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?
2021-08-29 Hyra ut studentlägenhet i andra hand

Alla besvarade frågor (95785)