Om husägare och låntagare inte är samma person och låntagaren inte betalar på huslånet så att huslånet går vidare till kronofogden, vilka efterföljder blir det för låntagare respektive husägare?

2018-08-31 i EKONOMI
FRÅGA
Hej! Om husägare och låntagare inte är samma person och låntagaren inte betalar på huslånet så att huslånet går vidare till kronofogden, vilka efterföljder blir det för låntagare respektive husägare?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Personen som är låntagare är ansvarig för lånet och det är den personen som kommer hamna hos kronofogden och som kommer att få eventuella betalningsanmärkningar. Vem som är ägare har inget att göra med vem som är ansvarig för lånet utan detta kan vara två olika personer. Det vanliga är dock att personen som är låntagare också är ägare men detta är inget krav.

Om det finns pantbrev i huset kan ägaren bli drabbad av låntagaren inte betalar lånet. I annat fall är det låntagaren som har ansvaret för att lånet ska betalas och som blir drabbad av konsekvenserna om lånet inte betalas.

Vänligen,

Jenny Wärnerup
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (453)
2021-09-07 Behövs gåvobrev när man ger bort pengar?
2021-08-21 Bilservice stulit dator
2021-08-18 Vem ansvarar för tjänstebil med körförbud?
2021-08-09 Postväxel förfallotidpunkt

Alla besvarade frågor (95668)