Överlåtelse av andel i ägarlägenhet

2021-07-31 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej. Jag har köpt lägenheten för att ha den som utflyttningslägenhet till mina barn. När lägenheten köptes rekommenderade mäklaren att köpet går med 90% av lägenheten äger jag och 10% min son som skulle bo i lägenheten. Nu är det dotter tur att flytta ditt? Hur kan vi göra att flytta de 10% ägande från sonen till dotter? Gåvobrev?Tack på förhand
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Det enklaste sättet för att överlåta egendom är genom gåva. Här utgår jag från att det handlar om en ägarlägenhet och inte en bostadsrätt. Vid överlåtelse av en ägarlägenhet genom gåva krävs då att formkraven enligt jordabalken (JB) ska vara uppfyllda (4 kap. 29 § JB). Bland annat krävs att en köpehandling ska upprättas skriftligen med uppgift om köpeskilling, överlåtelseförklaring och vilken egendomen som avses (4 kap. 1 § JB).

Jag föreslår att ni tar hjälp av en jurist eller någon kunnig person för att upprätta gåvobrevet och för att kunna se till att allt går i enlighet med jordabalkens regler. Ni är även välkomna att ta kontakt med en av Lawlines jurister.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Nabyiel Marionell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2092)
2021-09-18 Får man fälla en alm på egen tomt utan marklov?
2021-09-15 Kan jag förbjuda svampplockare på min mark?
2021-09-15 Rättigheter för markägare att förbjuda allmänheten från att använda enskild väg
2021-09-07 Får man ta bort grannens växter som sprider sig på kommunens gata?

Alla besvarade frågor (95732)