Överlåtelseförbud och samägande samtidigt

2021-07-27 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej!Jag har köpt in mig i min sambos hus med gåvobrev, där jag betalade en summa till honom samt övertog halva lånen. I gåvobrevet står det att jag inte får sälja mot hans vilja och att gåvan får inte utmätas. Nu kommer vi att separera. Han kommer inte gå med på att sälja huset och han har inte råd att köpa ut mig. Vad innebär det här för mig, kommer jag på något sätt kunna få ut min del av värdet på bostaden och bli av med lånen samt ansvar för huset?Hälsningar
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar det som att huset inte är samboegendom eftersom det verkar som din fd sambo ägde huset innan ni träffades.

Ni äger nu huset som samägare och då gäller Samäganderättslagen.

Gåvovillkoret är ett så kallat överlåtelseförbud och det ska följas. Du kan enligt domstolspraxis inte heller begära försäljning av huset enligt 6 § Samäganderättslagen.

Det är en problematisk situation du hamnat i. Det bästa vore att ni kom överens. En överenskommelse skulle t ex kunna vara att din fd sambo köper tillbaka din del och övertar lånet, samt att ni upprättar ett skuldebrev för det som han är skyldig dig. Se till att skuldebrevet blir ett löpande skuldebrev så att du kan sälja skuldebrevet till någon annan.

Om ni inte kan komma överens gäller reglerna om samägande i Samäganderättslagen. Enligt 3 § Samäganderättslagen kan man begära att rätten tillsätter en god man som förvaltar fastigheten i det fall samägarna inte kan komma överens om förvaltning och nyttjandet.

Hoppas du fick svar på din fråga och att ni kan komma överens om en bra lösning.

Franck Olofsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (607)
2021-09-02 Frågor gällande samäganderätt
2021-08-31 Hur stor andel har jag rätt till vid delat köp av husbil?
2021-08-30 Hur ska jag och min särbo göra för att äga en husvagn tillsammans?
2021-08-26 Tvångsförsäljning och synnerliga skäl enligt samäganderättslagen

Alla besvarade frågor (95746)