Risken för varan vid transport

2021-11-30 i Köplagen
FRÅGA
Hej jag sålde en vara som privatperson på sociala medier och speditören A (A slarvade bort paketet vilket resultera i att A godkände en reklamation på nästan hela summan. Min fråga är vem som har rätt till pengarna enligt lag? Enligt köparen så har jag lurat honom trots att A medgett att dem slarvat bort paketet och eftersom jag lagt ner FLERA timmar med att ordna kvitton och att kommunicera med A och vill inte liksom ha lagt ner alla dessa timmar gratis när köparen är kraftigt otrevlig,Har han Enligt lag rätt till pengarna? Lr väljer jag om jag vill ge dem och även behålla en liten del av summan till mig själv för all tid jag lagt på detta ärende.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Då det handlar om köp mellan två privatpersonen kommer köplagens bestämmelser att vara tillämpbara.

Det framgår inte i informationen som du har skrivit om leveransen var i samma ort eller till en annan ort för då skiljer det sig vid risken för varan vid transport. Därmed kommer jag gå igenom kortfattad hur det skiljer sig emellan och vem som bär risken för varan vid transporten.

Samma ort = säljaren bär risken
Är leveransen inom samma ort anses varan överlämnad när köparen har mottagit varan och därmed bär säljaren risken för varan vid eventuell transport enligt 7 § 1 st KöpL.

Annan ort = köparen bär risken

Ska varan leverans längre och till en annan ort anses varan levererade när säljaren har gett varan till transportören och risken går över till köparen enligt 7 § 2 st KöpL.

Så om det är till en annan ort står köparen för risken och du behöver inte betala tillbaka för telefonen. Om det är inom samma ort står du för risken och måste betala tillbaka till köparen.

Sedan om du står för risken kan du yttra ett separat anspråk mot transportbolaget.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss.
Med vänliga hälsningar,

Lucas Rasmusson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1455)
2022-01-16 Dröjsmål vid köp av bil
2022-01-16 En köpares undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt
2022-01-10 Kan köplagens lagregler om hävning avtalas bort?
2022-01-05 Felaktig bil - vad göra?

Alla besvarade frågor (98541)