Ska gåva inkluderas av äktenskapsförord

FRÅGA
Vi har beslutat oss för att skilja oss. Vi har ett äktenskapsförord som säger att allt som förvärvas därefter samt avkastningen därav skall vara enskild egendom.En av oss har fått en fastighet som gåva efter äktenskapsförordet skrevs. I gåvobrevet står det utskrivet att gåvan inte är enskild egendom.Vad gäller nu ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline!

Jag förstår din fråga som att du vill veta om huset kan anses som enskild egendom eller inte. Jag kommer vända mig till Äktenskapsbalken för att besvara denna fråga.

Enligt 7 kap 3 § ÄktB (Äktenskapsbalken) har man rätt att bestämma över sin egen egendom genom äktenskapsförord. I och med att ni har upprättat ett sådant avtal, där all egendom som förvärvas (med förvärvas menas köpa, få i gåva, etc.) efter att äktenskapsförordet har skrivits ska bli enskild egendom. Jag har svårt att se att gåvan skulle undslippa eller undgå ert äktenskapsförord, enbart på den premissen att gåvobrevet inte tydligt har sagt att egendomen ska anses som enskild. Jag anser att ert äktenskapsförord även ska inkludera även denna gåva. För vidare utredning rekommenderar jag att ni kontaktar våra jurister här på Lawline!

Hoppas att det var svar på din fråga!

Oscar Rudén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1288)
2022-01-13 Avtala bort giftorätten
2022-01-10 Kan man köpa en lägenhet utan att få godkännande från sin man?
2021-12-31 Hur gifter man sig i Sverige?
2021-12-27 Kan min make vid äktenskapsskillnad få rätt till huset som är min enskilda egendom?

Alla besvarade frågor (98633)