Skuldsanering

2020-11-20 i EKONOMI
FRÅGA
Om jag ansöker om skuldsanering, påverkas min inneboendes ekonomi av det? Vi har skilda ekonomier och lånen står på mig!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Relevant lag är i detta fall skuldsaneringslagen. Lagen utgår ifrån gäldenären (alltså den som har en skuld till en borgenär). Vid en skuldsanering sätts skulder ner och en betalningsplan upprättas.

I en ansökan om skuldsanering ska du ange vilka skulder du har och till vilka borgenärer (12 § p 3 och 4). Det är således endast dina skulder som kommer ingå i skuldsaneringen.

En betalningsplan kommer upprättas (29 § p 2) med hänsyn till din inkomst och vad som ska förbehållas dig och eventuell familj för försörjning (33 §). Du kommer alltså att få behålla viss del av din inkomst för att du ska kunna försörja dig och betala din boendekostnad. För mer information kring detta rekommenderar jag att du besöker kronofogdens hemsida!

Svaret på din fråga är att det endast är dina medel som kommer tas i anspråk för betalningen av dina skulder. Om man bor tillsammans med någon är det dock inte osannolikt att en ekonomisk påfrestning hos en part kan inverka på hela hushållet.

Hoppas att du fått svar på din fråga och återkom gärna vid ytterligare funderingar!

Med vänlig hälsning,

Viktoria S
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (448)
2021-07-31 Medlåntagare som avlidit
2021-07-29 Vad händer med de skulder man har på en svensk bank om man flyttar utomlands?
2021-07-28 Kan bank neka transaktioner från utlandet?
2021-07-27 Bli revisor trots tidigare brottslighet?

Alla besvarade frågor (94567)